9 Mayıs 2010 Pazar

KARNİYOLLARDA İLK KAYIP

Karniyollardan ilk kaybı verdim malesef,çarşamba günü karniyollar kafes kapalı bir şekilde çıtalarda sadece kapalı yavru bırakarak vermiştim,bölmeler geçen hafta sonu bölünmüştü,anaları vermeden önce ana memeleri temizlenmişti,bu gün kafeslerin kek kısmı açıldı ben diğer arıları kontol ederken aradan biraz zaman geçince tekrar kontrol ettim ilk baktığım ananın tepesine binmişler hemen kefesledim ikincide ana ballı çıtada geziyordu kapatıp diğerine geçtim onunda tepesin bir yumak arı onuda kafesledik ,üç günlük sürede kapalılardan çıkan yavrularla bölmeler 5çıta arı olmuş ,ikinciye kontrole başladım aynı durum tekrar var son bölmeye gelene kadar tekrar hepsi kafeslendi son bölmede anayı bulamayınca kovanın önünde ölüsünü buldum,diğerlerini ise ikişer çıtaya yavrusuz ballı çıtalarla tekrar böldüm hafta sonuna kadar beklemekten başka çare yok artık sonucu o zaman göreceğiz.

4 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi değişik ırk arılarda kabul problemini bende başlarda yaşamışdım. Geldiğimiz nokta ise bu durumlarda arıları mecbur bırakmak gerekiyor, ellerinde başka seçenek kalmamalı. Bu nedenle ikişer çıta yavrusuz bölmeler isabetli olmuş.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Serdar Bey.

Durumunuz nedense bana hiç yabancı gelmiyor:)Şansınız sonuncuyu kurtarmaya yetmemiş.Fakat siz anayı kafeste verirken kovanda hala ana memesi temizliyor olmanız ,elinizdeki anaların şansını iyice azaltıyor.Koloniyi öyle bir hale getirmeniz lazım ki,anaları kabul etmekten başka çareleri olmasın.Bu da kolonini elinde ana yapabilecekleri hiç larva kalmaması demek.

Tabii bu ananın kesilme rsikli yok demek değil.Anayı kabul ederler ve hatta iki,üç dönem yavru attırırlar ve ondan sonra yine keserler.

İşiniz zor Allah yar ve yardımcınız olsun.

SLM ve Muhabbetle...

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

muhteşem abi ilk tecrübemdi ana arı kabulettirmede bir şey daha öğrendim kapalı larvaların kapağını açmışlar ana yapmak için bende yavrusuz verdim,selamlar

yusuf bey bölmeler tam bir hafta oldu bölüneli kafes açılmadan memeler temizlendikten sonra verdim üç gün böyle geçti gene ana memesi çevirmişler kapalı bile vermemek gerektiğinide bir tane anadan olunca öğrenmiş olduk,selamlar

TUNCAY HADİSE dedi ki...

SAYIN ÖZHAN,
KAPALI-AÇIK YAVRULU ÇITAYA HİÇ UĞRAŞMAYIN.GÜÇLÜ OLAN KOVANIN KATINDAN YARIM BALLI ARILI 3 ÇERÇEVE ALINIZ.ANAYI KAFESTE VERİP BİRAZDA ÇITA ÜSTÜNE KEK KOYUN.
KAFESİN KEK BÖLMESİNİ 3 GÜN SONRA AÇIN KEKİ KENDİLERİ AÇSIN.
GEÇEN YIL ALİ ABİDEN GELEN 2 ADET KORNİOLU BU ŞEKİLDE SORUNSUZ KABUL ETTİRDİM HEMDE BİZİM HIRÇIN ANADOLU CİNSİNE.
HELE HELE BİR YANDAN AÇIK YAVRULU ÇERÇEVE OLURSA İŞİ RİSKE SOKMUŞ OLUYORUZ GİBİ GELİYOR BANA.BU İŞLERDE FAZLA ÖZENİNCE "ESİRGEDİĞİN GÖZE ÇÖP BATAR" ATASÖZÜ AKLIMA GELİYOR.
İNŞALLAH BUNDAN SONRA ANA KESTİRMEZSİNİZ.KOLAY GELSİN.